Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά!


Κορίτσια μου, καταρχήν να σας πω ότι είμαι πολύ περήφανη για σας όλες! Τα έχετε καταφέρει θαυμάσια, ξέρετε πια τι πρέπει να κάνετε και το διασκεδάζετε κι ακόμα κι αν κάνετε καμιά παρασπονδία, δεν εγκαταλείπετε κι αυτό είναι το σημαντικότερο! Μπράβο και πάλι μπράβο!
Θα ήθελα σήμερα να μιλήσουμε για κάτι άλλο, που μπορεί κάποιες να το βλέπετε ως πρόβλημα κι όμως δεν είναι καθόλου. Αντιθέτως, θα ήταν πρόβλημα αν δε συνέβαινε...σας μπέρδεψα; Ακούστε προσεχτικά!
Τι μας πιάνει όλες όταν ξεκινάμε δίαιτα; Ανυπομονησία! Κάθε βδομάδα ανεβαίνουμε στη ζυγαριά κι όσο περσσότερο δούμε ότι χάσαμε, τόσο πιο πολύ χαιρόμαστε! Λάθος! Εφόσον κάνουμε το πρόγραμμά μας κανονικά δεν έχουμε κανένα λόγο ν'ανησυχούμε και ν'απαιτούμε να δούμε μεγάλη απώλεια. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα, σημαίνει ότι τρώμε λιγότερο απ'όσο θα έπρεπε και πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αυτά που ορίζει το πρόγραμμά μας. Aκόμα και το μισό κιλό τη βδομάδα θεωρείται ιδανική απώλεια. Το ένα κιλό κανονική απώλεια, από ένα κιλό και πάνω πρέπει ν'αρχίσουμε ν'ανησυχούμε και να τρώμε περισσότερο!
Γιατί δε θέλουμε τη γρήγορη απώλεια βάρους; Γιατί δεν είναι φυσιολογικό. Και οτιδήποτε μη φυσιολογικό, μπορεί να βλάψει την υγεία μας.
Πρώτον, λοιπόν, κινδυνεύουμε από αβιταμίνωση και αδυναμία. Αν εξασθενήσει ο οργανισμός μας, ατονεί το αμυντικό και ανοσιοποιητικό μας σύστημα κι είμαστε ευάλωτοι σε αρρώστιες κάθε είδους. Τα μαλλιά πέφτουν, τα νύχια σπάνε και η όψη μας θ'αρχίσει να δείχνει χλωμή και κομμένη. Άσε που το δέρμα δεν προλαβαίνει να βρει την ελαστικότητά του και γεμίζουμε χαλάρωση μέχρι και στ'αυτιά! Θέλουμε κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια!
Δεύτερον, όσο πιο γρήγορα τα χάσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τα ξαναπάρουμε! Ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να συνηθίσει στα νέα δεδομένα, παθαίνει ένα σοκ και μόλις αρχίσουμε να τρώμε λίγο παραπάνω, έστω και λίγο, δεν καίει τίποτα, τα αποθηκεύει όλα σε λίπος! Άρα τι θα κάνουμε τώρα; Μια τρύπα στο νερό; Καλύτερα να μέναμε όπως είμασταν να μην ταλαιπωρούμε και τον οργανισμό μας!
Τρίτο και σημαντικότερο, η γρήγορη απώλεια βάρους με το σύστημα της αυστηρής δίαιτας (ή αλλιώς "ξενηστικομάρα" που λέω εγώ!) έχει το εξής αποτέλεσμα: για λίγο χάνουμε γρήγορα και μετά ξαφνικά η ζυγαριά κολλάει! Βρε περνάει μια βδομάδα, περνάνε δύο κι η ζυγαριά ακίνητη! Δίαιτα εμείς κανονικά κι αποτέλεσμα μηδέν! Εκεί είναι που μας σπάνε τα νεύρα, τα παρατάμε, το ρίχνουμε στο φαγητό κι ερχόμαστε και παίρνουμε όσα χάσαμε κι ακόμα περισσότερα σε χρόνο dt!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, όπως είπα και παραπάνω, ο μεταβολισμός μας παθαίνει σοκ. Aπό κει που τρώγαμε τον άμπακο ξαφνικά νηστεία μαύρη! Σου λέει "τι γίνεται εδώ; Αυτή η τρελή θα με εξοντώσει! Ας σταματήσω κι εγώ τις καύσεις, να κρατήσω θερμίδες για ώρα ανάγκης, εφόσον τ'αποθέματα κοντεύουν να εξαντληθούν!". Καταλάβατε λοιπόν; Αμύνεται ο μεταβολισμός, μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τον αναγκάζει να επιβραδύνει τις καύσεις, μέχρι που σταματάει εντελώς να λειτουργεί.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Να τον ξεγελάμε! Να τον καλοπιάνουμε! Να μη μας πανικοβληθεί. Να μην μένουμε ώρες νηστικές και πεινάμε, να τσιμπάμε και το φρουτάκι μας και το ενδιάμεσο σνακ που προβλέπεται και να φουσκώνουμε το στομάχι μας με μπόλικη σαλάτα κι όλα αυτά τα έξυπνα. Γι αυτό εξάλλου και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που σας δίνω εδώ, και που μου είχε δώσει μια εξαιρετική και νέα διαιτολόγος, τη μια βδομάδα έχει περισσότερο φαγητό, την άλλη λιγότερο και την επόμενη πάλι περισσότερο - θα το διαπιστώσετε αυτό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, στηρίζεται ακριβώς σε αυτή τη θεωρία.
Γι όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι όσο πιο αργά τα χάσουμε, τόσο πιο καλά! Το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο, ο οργανισμός μας δε θα ταλαιπωρηθεί, δε θα "κόψουμε" στο πρόσωπο και δε θα χαλαρώσει το δέρμα μας (ειδικά όσες είμαστε πάνω από σαράντα). Και το σημαντικότερο: δε θα μας σπάσουν τα νεύρα βρε κορίτσια!...

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω καεί από γρήγορες δίαιτες, από "θαυματουργά μηχανήματα", έχω ταλαιπωρήσει τον οργανισμό μου αφανταστα, καιρός πιστεύω να τον αγαπήσω. Αυτό προσπαθώ να έχω στο μυαλό μου, ότι είμαι υγιείς, προστατεύω τον οργανισμό μου και το σώμα μου. Και τα κιλά θα φύγουν σιγά σιγά.
Σε ευχαριστώ και καλό σου απόγευμα
Τζένη

υ.γ. Η ζυγαριά φυσικά είναι στο υπόγειο και πηγαίνω κάθε Δευτέρα και ζυγίζομαι. Τζένη

Σταυρούλα είπε...

Είμαστε πάνω από σαράντα;Μαρία τι λες;Πενήντα πλην τρία κάνει το ίδιο;Πολύ σωστά όσα γράφεις,τα έχω ζήσει στο πετσί μου.Γι' αυτό τώρα την πάω λάου-λάου και αισθάνομαι μια χαρά.Ηδη απόψε περπάτησα περίπου 2 χλμ χωρίς καμία κούραση.Φιλιά!

Yannis Kapnidis είπε...

Γι'αυτή την ανάρτηση μόνο συγχαρητήρια μπορώ να σου δώσω. Γιατί το να μιλάς για δίαιτα χωρίς να υπόσχεσαι γρήγορα θαύματα είναι το μόνο υγιές και ασφαλές για τον οργανισμό.

Είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις: η γρήγορη απώλεια είναι επικίνδυνη και δεν διατηρείται. Και μπράβο σου που το υπογραμμίζεις και γίνεται ξεκάθαρο, για να μην έχει κανείς από τους συνοδοιπόρους πρόβλημα.

Η "ξενηστικομάρα" μόνο εμπόδια μπορεί να δημιουργήσει, ενώ η σωστή διατροφή που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, πολύ απέχει από τη δίαιτα του Άη-Γιάννη του νηστευτή -μεγάλη η χάρη του!

Mafalda είπε...

Να ξεκινησω απο τη φωτογραφια, γιατι ειναι απλά τέλεια!!:)

Πολύ σωστά τα λές όλα... και η διαιτολόγος πολύ σωστά στα είπε όμως έχετε υπόψιν πως αν έχουμε πολλά περιττά κιλά (>20) ή αν είμαστε άντρες, είναι πολύ πιο εύκολο να χάσουμε βάρος στην αρχή και μάλιστα μπορεί να χάσουμε μέχρι και 1 κιλό την ημέρα την πρώτη εβδομάδα!!!

Αυτό δεν είναι ανησυχητικό ούτε παράξενο, εφόσον βέβαια δεν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μένει μόνο στην αρχή της δίαιτας.

Επίσης, όταν δεν ασκούμαστε με τη δίαιτα χάνουμε εκτός απο λίπος και αρκετό απο το μυικό ιστό μας. Αυτό συμβαίνει ΠΑΝΤΑ και είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε αν δεν γυμναζόμαστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Μείωση του μυικού ιστού σημαίνει μεγάλη απώλεια βάρους αλλά και μείωση του μεταβολισμού.

Οπότε μετά απο ένα πρόγραμμα δίατας στο οποίο θα χάσουμε πάνω απο το 10-15% του σωματικού μας βάρους χωρίς γυμναστική, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τρώμε λιγότερο για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πέραν της δίαιτας απο κεί και πέρα.

Η Μαρία σας δίνει πολύ καλές συμβουλές για την απώλεια βάρους. Θέλει υπομονή και επιμονή.

Μα πάνω απο όλα πρέπει να μπούμε στη διαδικασίανα σκεφτόμαστε πως πρέπει να αλλάξουμε τη διατροφή μας για πάντα!!!

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτο δίκιο!Μα τόσο δίκιο που σκέφτομαι να εκτυπώσω την ανάρτηση (σε μεγέθυνση!)και να την κολλήσω στα ντουλάπια!(βλέπεις εκεί κρύβονατι οι πειρασμοί που προτιμώ εγώ..!)΄Οσο σκέφτομαι τις μα...κιες που έκανα τους προηγούμενους μήνες σπασμωδικά για να ξεφορτωθώ τα τρια -ΜΑ ΤΡΙΑ?- ενοχλητικά κιλάκια που είχα ...και τελικά?Εκεί που μια ζωή χωρίς κόπο και στερήσεις ήμουνα αδύνατη, ο οργανισμός μου "τα έπαιξε" και βρέθηκα αντί για μείον με συν 7!!Άντε ας μην γράψω άλλα γιατί αν αρχίσω εγώ...!Συνεχίζω και όλα καλά πάντως και το ίδιο επιθυμώ-εύχομαι και για τους υπόλοιπους(φανερούς και μη).Φιλιά!
Αναστασία.

cook είπε...

μαρακι μου
εγω συμπληρωσα τη 2η εβδομαδα κι εχασα ως τωρα συνολο 4(2+2) μα πιστευω πως στη συνεχεια δε θα χανω ετσι ευκολα...για να πω την αληθεια το γλυκακι μου καποιες μερες θα το φαω, σε μικρη ποσοτητα βεβαια...προπαθω να μη στερουμαι πολυ γιατι ξερω οτι τοτε καποια στιγμη θα λυγισω και θα πεσω παλι με τα μουτρα σε αυτα που δεν πρεπει...το ζητουμενο ειναι να καταφερω να αλλαξω τις διατροφικες μου συνηθειες...τα κιλα φευγουν τοτε..
σ'ευχαριστω πολυ πολυ για τη βοηθεια!
φιλακι :)

Flora είπε...

Μαρία,

καταρχήν σε ευχαριστώ για τις συμβουλές. Θέλω να ξεκινήσω δίαιτα τώρα και έρχεται ό,τι πρέπει αυτό το blog.
Θα μπαίνω να παίρνω κουράγιο.

Ρε συ... τη σιχαίνομαι τη δίαιτα.
Πρέπει όμως να το πάρω απόφαση.
Νομίζω ότι εκεί είναι το κλειδί.
Η απόφαση.

Εσύ πώς την πήρες;

Maria Tzirita είπε...

Τζένη μου, σε βρίσκω σε πολύ καλό δρόμο, το επιασες το νόημα επιτέλους! Καλή συνέχεια κούκλα μου, φιλιά!

Maria Tzirita είπε...

Σταυρούλα μπράβο! Εγώ δεν έχω καταφέρει να εφαρμόσω ακόμα ένα πρόγραμμα άσκησης, αλλά θα το κάνω κι αυτό. Κι όσο για την ηλικία, δε λέω για μας παιδί μου, για τις άλλες λέω...!!!! Φιλάκια πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Γιάννη μου σ'ευχαριστώ για τη στήριξη και την επιβεβαίωση, πρέπει όλοι μας, κι εγώ μαζί, να το βάλουμε πια καλά στο μυαλό μας! Φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Μαφάλντα μου, σ'ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, μας είναι πολύτιμη η παρουσία σου εδώ μέσα! Πάντα κοντά μας, να μας παρακολουθείς με το έμπειρο μάτι σου! Σου είμαι ευγνώμων, φιλιά πολλά!

Maria Tzirita είπε...

Αναστασία μου, καμμένη κι εσύ βλέπω... Δυστυχώς το μάθαμε με τον σκληρό τρόπο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε το σωστό αυτή τη φορά! Καλή συνέχεια κούκλα μου, φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Μαγειρισσούλα μου, πράγματι έχασες γρήγορα, περισσότερο ξεφούσκωσες δηλαδή, αλλά τώρα σιγά σιγά θα μπεις σ'έναν σταθερό ρυθμό. Καλό είναι και το γλυκάκι μια στο τόσο, δεν πειράζει καθόλου! Ευχαριστώ κι εγώ για τη δική σας βοήθεια, την παρουσία σας εδώ μέσα, φιλάκια!

Maria Tzirita είπε...

Φλώρα μου, καλώς όρισες! Κάποια στιγμή σου κάνει κλικ και την παίρνεις την απόφαση! Έβλεπα πως είχα πάρει την κάτω βόλτα, ανησύχησα για τα καλά κι είπα "τέλος"! μόλις πήρα την απόφαση, όλα εύκολα ήταν μετά... Κι αφού έφτιαξα και το μπλογκ αυτό, ακόμα πιο εύκολα! Μείνε μαζί μας, διάβασε όλες τις αναρτήσεις και πιστεύω θα το πάρεις κι εσύ απόφαση... Εδώ είμαστε για ό,τι χρειαστείς, φιλιά!

Mariela είπε...

Για τη δασκάλα σου, να μην είσαι καθόλου περήφανη.... δεν έχασε ούτε γραμ.
Υπόσχεται όμως να προσπαθήσει λίγο καλύτερα αυτή την έβδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είναι η πιο λογική συμβουλή που έχω βρει ως τώρα για δίαιτα. Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα δεν μου εμπνέουν καθόλου εμπιστοσύνη. Άλλωστε ο πατέρας μου που έχει κάνει οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να φανταστεί κανείς έχει χάσει τρεις φορές ως τώρα πολλά κιλά πολύ γρήγορα και μετά τα ξαναπήρε.Θα προσπαθήσω να κάνω δίαιτα με τον τρόπο που προτείνετε κι αν όλα πάνε καλά σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια θα έχω χάσει όλα τα περιττά κιλά.(Όπως καταλαβαίνετε είμαστε αφράτοι οικογενειακώς).